Hikvision eNVR termékbemutató és teszt

Kocsis Zoltán May. 8. (Frissítve: 23 órája) 10 perc olvasás

A hagyományos merevlemezes (HDD-vel ellátott) hálózati rögzítőrendszerek hosszú ideje megbízható megoldást nyújtanak a biztonsági kamerafelvételek tárolására és kezelésére. Ezek a rendszerek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy felügyeljék és rögzítsék a környezetüket, és szükség esetén visszakereshessék a felvételeket.
Miközben ezek a rendszerek nagyon elterjedtek lettek, számos potenciális probléma is bekövetkezhet a hosszútávú működés alatt.

Adattárolási kapacitás és teljesítmény: A merevlemezek korlátozott kapacitással rendelkeznek, és ezek a rendszerek idővel megtelhetnek. A nagy felbontású kamerák és a hosszú távú felvétel tárolása további terhelést jelenthet a merevlemezekre, ami késleltetéseket vagy akár adatvesztést is eredményezhet.

Merevlemez meghibásodások: A merevlemezek mechanikus alkatrészeket tartalmaznak, amelyek hajlamosak a meghibásodásra.

Adatvesztés: A merevlemezek kiszolgáltatottak lehetnek a fizikai sérüléseknek és a külső behatásoknak.

Élettartam és elavulás: A HDD-k is elavulhatnak az idő múlásával. Az elavult hardver teljesítménybeli problémákat okozhat.

2023 év végére megjelentek a Hikvision termékkínálatában az SSD-vel ellátott hálózati videórögzítők, hogy kiküszöböljék, áthidalják az előbb megemlített problémákat.

  • Nincs mozgó alkatrész a háttértárban

A merevlemez összetettsége bonyolult, hiszen mozgó alkatrészeket tartalmaz, amelyek folyamatosan működnek az adatok írása során. Ennek következtében hajlamosak az elhasználódásra, és az alkatrészek könnyen sérülhetnek rázkódás vagy ütés hatására, ami a merevlemez meghibásodásához vezethet. Emellett az is előfordulhat, hogy a merevlemez vibráció okozta károsodásnak is kitett, továbbá működés közben meglehetősen nagy mennyiségű energiát fogyaszt.

Ezzel szemben az SSD az alaplaphoz csatlakozik, további mozgó alkatrészek nélkül, ami azt jelenti, hogy nincs kockázata a rázkódás vagy ütések okozta meghibásodásnak. Az SSD ennek köszönhetően stabilabb, tartósabb és alacsonyabb energiafogyasztással rendelkezik.

  • Hangtalan működés

Az SSD mozgó alkatrész nélküli működésének másik nagy előnye, hogy szinte hangtalan. Továbbá minden modell hűtőventillátor nélkül kerül forgalomba, ami a zaj nélküli működést lehetővé teszi. Így akár lakások központi helyiségébe (nappali, közlekedő, hálószoba) is beépítésre kerülhet.

  • Alacsony energiafogyasztás

Az eSSD NVR kifejezetten az ultra-alacsony energiafogyasztásra lett tervezve, ami körülbelül 44%-kal kevesebb energiát használ fel, mint egy 1 TB-os merevlemezzel felszerelt hagyományos NVR.

Magyarországi forgalomba kizárólag a beépített PoE portos modellek kerültek, háromféle készülék típus közül választhatunk.

*max. kameraszám, 2MP@25FPS, folyamatos rögzítés, H.265+

Mérnöki tesztünk

A teszt alanya egy DS-E04NI-Q1/4P készülék volt, melyen V4.30.079 build 240119-es firmware futott. A készülék megjelenésre nem sokkal nagyobb, mint egy hat portos PoE switch, súlya pedig nem éri el 400 g-ot. A rögzítő külső tápegységgel rendelkezik, mely 48V DC (1.04A) feszültséget biztosít. A PoE büdzsé a 36 W, tehát 4 darab max. 9 W fogyasztású kamera működtethető róla.

Az SSD SATAIII interfészen keresztül csatlakozik a rögzítő alaplapjára, bővítés, meghibásodás esetén cserélhető speciálisan erre a felhasználási területre fejlesztett háttértára. 
Adatlapja szerint 1.500.000 óra MTBF** értékkel és összesen ~2728 TB írható adatmennyisséggel specifikálja a gyártó. Mindezek mellett 3 év garanciával rendelkezik a készülék.

Méreteiből adódóan csak a legszükségesebb interfészek kerültek az eszközre. Mindegyik csatlakozó a készülék hátulján található, melyek a következőek:

  1. 4 × RJ-45 10/100 Mbps interfész (PoE: IEEE 802.3 af/at)
  2. 1 × RJ-45 10/100 Mbps interfész (Uplink)
  3. 1 × HDMI (max. 1080p felbontás)
  4. 2 × USB 2.0
  5. 1 × DC in

A beüzemelése hasonlóan történik, mint bármilyen más Hikvision rögzítő esetében. Webes felülete a jól ismert felhasználói felület, helyi felületet megnézve pedig Hik GUI 4.0-val találkozhatunk.

Az aktiválást követően a PoE-n rácsatlakoztatott kamerákat a készülék beaktiválja, a megadott IP-kamera jelszóval látja el és DHCP-n keresztül IP címet oszt ki nekik. Fontos, hogy ez csak abban az esetben következik be, ha a képalkotó eszközök gyári állapotba kerülnek csatlakoztatásra a rögzítőhöz!

Az eNVR-hoz természetesen nem csak a saját PoE switch-én keresztül adhatóak hozzá kamerák, IP cím alapján nem lokális eszközök is felvehetőek.

Sajnos, jelenleg még csak max. 4MP-es felbontású kamerákat kezel le, de elképzelhető, hogy ezt egy későbbi firmware-frissítéssel kibővítik magasabb felbontásra is.

Az eNVR a kamera oldali eseményeket (mozgás, vonalátlépés észlelése, behatolás, stb.) lekezeli, de „felokosítani” hagyományos kamerát nem tud.

A V4.30.078 build 231115 firmwaretől kezdve már a villogó fény -és hangriasztásokat tudja kezelni, így a LifeGuard-os (-ISU/SL) kamerák ezen beállításai kezelhetőek a rögzítőn keresztül is.

Alapvetően jól kezelhető eszköz, azonban az SSD adta írási-olvasási előnyök nem feltétlenül érezhetőek, mivel a videófelvétel során nem keletkezik akkora adatmennyiség, ami megkövetelné a magas írási sebességet, valamint visszajátszás során sem érzékelhető a gyors olvasás.
A termékvonal előnye elsősorban abban rejlik, hogy olyan belső terekbe is telepíthető, ahol fontos a csendes működés, valamint nem áll rendelkezésre nagy hely. 

**Mean time between failures kifejezés rövidítésből származik, mely a meghibásodások közt átlagosan eltelt időt jelenti

Hikvision bemutató videó

Előnyök:

  • Könnyű beüzemelés, nincs szükség háttértár beépítésére
  • Csendes, így központi terekben is elhelyezhető
  • Alacsony energiafogyasztás
  • Kompakt, kis helyen elfér
  • 3 év teljeskörű jótállás

Hátrányok:

  • Csak max. 4 MP-es kamerákat kezel le
  • Magyarországon csak a PoE porttal ellátott modellek érhetőek el

Friss bejegyzések