VCA 3.0 analitikai funkció és MABISZ minősítés a legújabb Hikvision hőkamerákban

Erdős Gréta Sep. 7. (Frissítve: 15 órája) 10 perc olvasás

Blogcikkünkben ezúttal bemutatjuk a Hikvision HeatPro hőkamerák egyedülálló jellegzetességeit: részletesen kitérünk az új VCA 3.0 analitikai funkcióra, valamint arra, hogy a DS-2TD2608, DS-2TD2137T és DS-2TD1228T kameratípusok megkapták a MABISZ termék-megfelelőségi ajánlását, ami jelentős elismerés a szakmában. 

A Hikvision által fejlesztett VCA 3.0 olyan innovatív technológia, ami biztosítja a kiváló pontosságot akár minimális hőmérsékletkülönbségek esetén is. Ezenfelül az öntanuló kalibrálás további fejlesztései révén a kamera képes adaptálni az emberek és a tárgyak magasságát, így konfiguráció nélkül is képes a folyamatos tanulásra, és tudja növelni az észlelés pontosságát. Ezek az újítások nemcsak egyszerűbbé teszik a rendszerek használatát, hanem időt is spórolnak számunkra a telepítés során, miközben növelik a VCA pontosságát és hatékonyságát a mindennapi felhasználási környezetekben.

Támogatott Hikvision kameratípusok:

•    DS-2TD12xx/QA/QY
•    DS-2TD21xx/QA/QY
•    DS-2TD25xx/QA/QY
•    DS-2TD26xx/QA/QY

VCA teljesítmény és FOV

Kép2

 
Az alábbiakban bővebben is kitérünk a kamerák új funkciónak használatára.

 

Bi-spektrum analízis

A továbbfejlesztett HeatPro VCA 3.0 új funkciója, a bi-spektrum elemzés lehetővé teszi a kiváló pontosságot minimális hőmérsékletkülönbségek esetén is. Ez az algoritmus azt jelzi, hogy a termikus csatornában alkalmazott VCA algoritmus alapján az optikai csatornában is hozzáadódik a tárgyfelismerési lépéshez használt extra algoritmus. Így a kamera mind a hő-, mind az optikai csatornán érzékeli az objektumokat, ezáltal megoldja a hiányzó riasztásokat alacsony hőmérsékletű forgatókönyvek esetén.
  

Kép3

 

Emellett új technológiaként jelenik meg a kamerákban a mélytanulási osztályozó, ami a képminőség megítélésére szolgál a két csatornán belül. Vagyis, ha egy adott területen nincs elegendő hőképpontsűrűség, az optikai csatorna is felhasználásra kerül a riasztás kiváltásához. A VCA 2.0-hoz képest a bi-spektrum elemzés még minimális hőmérséklet-különbség esetén is nagyobb pontosságot biztosít.

 

 

Öntanuló algoritmus

A VCA 2.0 téves riasztások kézi kalibrálási adatai alapján a VCA 3.0-hoz új algoritmust fejlesztettek ki a téves riasztási folyamat egyszerűsítésére, a VCA pontosságának megtartása mellett az egyszerű konfigurációval. A VCA 2.0 esetében a kalibrációt továbbra is a felvételen látható különböző távolságban lévő emberek magasságának megfelelően kell beállítani a hamis riasztások kiszűrése és a pontos észlelési arány elérése érdekében. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a kalibrációs hatás nem elég jó, ha nagy hatótávolságról van szó, és az emberek kalibrációs magassága rögzített, ami nem reális a tipikus forgatókönyvek esetében. 

Érdemes tudni azt is, hogy az öntanuló kalibrációt további két technológiával fejlesztették tovább. A kamera a bi-spektrum elemzési technológia előnyeit kihasználva képes adaptálni az emberek magasságát, és folyamatosan tanul önmagától, hogy az észlelés egyre pontosabbá váljon konfiguráció nélkül. Miközben így egyszerűbben és könnyebben használható a kamera, a VCA pontossága is nagyobb lesz a tipikus forgatókönyvek esetén. Az öntanuló kalibrálás tehát sok időt takarít meg a kamerák telepítésekor.


Desztillációs modell

A VCA 3.0-nál a HeatPro teljesítménye a desztillációs modellel javult, ami a korábbi hagyományos mélytanulási algoritmushoz képest lenyűgöző, 80%-os csökkenést eredményezett a hamis riasztásokban.


Tudástár link: hamarosan


A Hikvision HeatPro kamerái MABISZ minősítést kaptak

Ahogy azt már a bevezetésben is említettük, a DS-2TD2608, DS-2TD2137T és a DS-2TD1228T típusú Hikvision hőkamerák megkapták a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) minősítését. Tehát a MABISZ ajánlása szerint ezek a hőkamerák vagyonvédelmi eszközként elismert termékek. Hogy ez mit is jelent pontosan? 

A MABISZ termék-megfelelőségi ajánlása magas szintű elismerésnek számít a biztonságtechnikai szakmában. Az ajánlást a MABISZ Vagyonvédelmi és Kármegelőzési Bizottsága (VKB) adja, amelynek célja az egyre nagyobb számban elérhetővé váló biztonságtechnikai berendezések, technikák megismerése, ezáltal a biztosítási szakemberek munkájának támogatása a szerződéskötéshez kapcsolódóan, valamint a kockázatkezelés szakmai támogatása. Emellett a VKB feladata a hazai vagy külföldi gyártású vagyonvédelmi eszközök termék-megfelelőségi vizsgálata, az eredmény alapján pedig megfelelőségi kategóriákba sorolása. 

A kategóriába sorolás nem von maga után semmilyen kötelezettséget a biztosítók ügyfeleire és a vagyonvédelmi eszközöket gyártó és forgalmazó vállalkozásokra vonatkozóan. A VKB által elvégzett vizsgálat és a biztonsági kategóriába sorolás önkéntes, csak akkor történik meg, ha az adott termék gyártója vagy forgalmazója igényli azt. A kategóriába sorolás a Magyar Nemzeti Bank (jogelődje a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) által is elfogadott „Betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei (telephelyek és létesítmények, helyiségek őrzésének, vagyontárgyak tárolásának, szállításának szabályai)” című dokumentum alapján történik. Az ajánlás érvényességi ideje 5 év, ennek letelte után a terméket újra meg kell vizsgálni, ha a gyártó újra szeretné érvénybe léptetni az ajánlást. Az ajánlott termékek jegyzéke megtekinthető a http://www.pluto.hu/ weboldalon.

Forrás: mabisz.hu/biztonsagtechnika 

 

Friss bejegyzések