Targoncaszűrő alkalmazása hőkamerával történő hőmérsékletmérésnél

Koller Atilla Mar. 26. (Frissítve: 1 month ago) 3 minutes olvasás

A Hikvision által fejlesztett és gyártott biztonságtechnikai hőkamerákról általánosságban elmondható, hogy a viselkedés analitikai funkciók mellett alkalmazhatók hőmérsékletmérésre is. A különböző modellek eltérő pontossággal képesek kalkulálni a hősugárzási tényező és távolság alapján az adott tárgy hőmérsékletét, de a jellemzőbb felhasználási területeken az alapmodellek is elégségesek tudnak lenni.
Jellemzően olyan helyen alkalmazzák ezeket a kamerákat tűzmegelőzésre, ahol hagyományos érzékelési technológiák nem alkalmazhatók vagy pedig korábbi észlelést, megelőzést szeretnének elérni.

Sok ilyen felhasználási területen, ahol ezt a technológiát alkalmazzák megelőzésre, gyakran előfordulnak különböző belsőégésű járművek (egy raktárban a targoncák; szemétlerakóban a tömörítők és szállító járművek), melyek motorja vagy kipufogórendszere szabadon áll, árnyékolás nélkül, így a hőkamera számára is egy jól látható hőforrás.

 

 

A korábbi firmwarekkel futó hőkameráknál egy ilyen forró pont gyakran váltott ki téves riasztásokat, ezért csak kompromisszumokkal lehetett ilyen helyen alkalmazni őket. Ezt a hibaforrást igyekezett kiszűrni a gyártó a targoncaszűrő (Forklift filter) algoritmus létrehozásával.
A jelenlegi modelleknél (/QA, /QY és /P végződésű kamerák), a v5.5.64build230207 firmware esetében ez már nem probléma, nagy százalékban képes kiszűrni ezeket a téves riasztásokat.

A standard modelléknél így néz ki a beállítási lehetőség:

A "T" jelzéssel ellátott modelleknél pedig kiegészül egy hőmérsékleti szűrésre vonatkozó beállítási lehetőséggel:

Alább látható néhány videó a targoncaszűrő működéséről:

Recent blogs