AJAX TURRETCAM-5MP-White-2.8mm teszt

Tiba Péter May. 9. (Frissítve: 2 hours ago) 7 minutes olvasás

Az Ajax Systems 2023. október 20-án mutatta be először a saját fejlesztésű és gyártású kameráit, amelyeket a jövő év elejétől fog piacra dobni. Kifejlesztettek egy JetsSparrow névre hallgató szabadalmaztatott videóátviteli technológiát, amely ultragyors felhasználói élményt biztosít. Ennek a streaming technológiának köszönhetően az arhívum böngészése rendkívül gyorssá és hatékonnyá válik, az élő nézet pedig késedelem nélkül elindul.

Kamera kialakítás tekintetében megtalálható típusok a csőkamera, a turret kamera és a dómkamera. Minden típus elérhető fehér és fekete színben.

A kamerák 5 MP vagy 8 MP felbontást tudnak rögzíteni, kétféle fókusztávolsággal (2,8 mm és 4mm) lehet rendelni őket, ami 100-110 fok és 78-88 fok vízszintes látószögnek felel meg.
Az Ajax kamerákat fel lehet venni NVR-hez vagy különállóan az Ajax hubhoz is (ez még csak Beta firmware-ben érhető el). Az utóbbi esetben SD kártyára lehetséges a felvételek mentése, amihez maximum 256 GB memóriakapacitású micro SD kártyát használhatunk.
Az eszközök természetesen IP65 védettséggel rendelkeznek a környezeti behatások ellen.

Mesterséges intelligencia (AI)

Az Ajax kamerák mesterséges inteligenciát (AI) használnak a céltárgyak felismerésére. Algoritmusok alapján képesek azonosítani a mozgó tárgyakat, különbséget téve az emberek állatok és a járművek között. Tudunk élőképet nézni valós időben nagyítás lehetőséggel, vagy hozzáférhetünk az archivált videókhoz, ahol kiválaszthatjuk, hogy ember, jármű vagy kisállat mozgást szeretnénk keresni, hatványozottan lerövidítve a keresési időt.

Lehetőségünk van a mozgásérzékelő zónák konfigurálásáre és az érzékenységi szint beállítására. Létre tudunk hozni videóforgatókönyvet, amely rövid videót küld a kiválasztott kameráról az Ajax alkalmazásban, amikor pl. egy mozgásérzékelő aktiválódik.
Az Ajax alkalmazásban létre lehet hozni videófalat, amelyben az összes csatolt kamera képeit egyesíti. Az adatvédelmi beállításoknak eleget téve a felhasználó konfigurálhatja a hozzáférést a megosztott kamerákról, ki és mikor tud hozzáférni az élő képhez és az archivált felvételekhez. Az mTLS titkosítási protokollon keresztüli jelszó nélküli hitelesítés biztosítja, hogy a kamera csak egy helyre kapcsolódjon.
A készülék intelligens infravörös háttérvilágítással rendelkezik, aminek a megvilágítási távolsága 35 méter. A tápellátás 12V DC tápegységgel vagy PoE-val (Standard 802.3at) is lehetséges. A kódolási szabvány H264/H265 lehet.
A kamerák beépített digitális mikrofonnal rendelkeznek.

AJAX TURRETCAM-5MP-White-2.8mm teszt

Mérnök csapatunk a béta tesztelők között van, így az elsők között kaptuk meg a legújabb kamerák egy típusát, amit folyamatosan tesztelünk és visszajelzéseink alapján rögtön fejlesztik is a készülékeket.

Pozitívumok:

  • A JetSparrow egy Ajax System által kifejlesztett titosított Peer-to-peer videóprotokol, ami a gyorsaságával maga mögé utasítja a már évek óta piacot vezető vetélytársait.
  • A kamera szoftveres telpítését QR kód alapján, és az azt követő beállításokat villámgyorsan el lehet végezni. A kamera fizikai telepítése és beállítása is könnyen történik, valójában csak egy 2 mm-es inbuszkulcsra van szükség.
  • Nagyon szép esztétikus megjelenésű kamerákat sikerült piacra dobni az Ajax cégnek, amiket szintúgy, mint a többi termékét teljesen saját maguk gyártanak. A kamera burkolatát strapabíró, prémium kidolgozású fém ház biztosítja. A hagyományos fehér szín mellett feketében is kapható, ami tökéletesen illeszkedik a megszokott fekete Ajax termékek színvilágához.
  • A kamerafelbontás 5 Mp és 8 Mp ami megfelel a mai keresletnek.

Hátrányok:

  • A rögzített felvételetek mentése nem megoldott, de ezt a következő béta firmware-ben orvosolni fogják. 
  • Az négy infra Led által biztosított 35 méter szerintünk egy kicsit túlzás, de valójában a többi kameragyártónál is el kell osztani ezeket a távolságokat.
  • Szerelőkonzol még nem jelent meg, de hamarosan ezek is rendelkezésre fognak állni.

Recent blogs